- Calculate elapsed time. Select a blank cell, enter this formula =IF(B2< A2, 1 + B2 - A2, B2- A2), A2 is start time, B2 is End time, and press Enter key then drag auto fill handle to fill formulas to the cells you want.
- Keep formula cells selected, right click to open context menu, and choose Format Cells, and in the Format Cells dialog, under Number tab, select Time from left pane, then to choose the time type you want to display in right section.
- See screenshot:. The elapsed times have been displayed. Calculate elapsed days/month/years. To calculate elapsed days is so easy, you just need to apply this formula = B2-A2, A2 is the start date, B2 is the end date.
- Tip: To calculate elapsed month, you can use this formula =DATEDIF(A2,B2,"m"), A2 is the start date, B2 is the end date.
- For elapsed years, apply =DATEDIF(A2,B2,"m")/12, and then format the cells as number.
- Calculate elapsed year, month and days. For example, you have two dates, and you want to know the exact difference between these two dates, and display the elapsed period as x Years, x Month, x Days (such as 2 Years, 6 Months, 19 Days), you can apply below formula.
- Select a blank cell which will place the calculated result, enter this formula =DATEDIF(A2,B2,"Y") & " Years, " & DATEDIF(A2,B2,"YM") & " Months, " & DATEDIF(A2,B2,"MD") & " Days", press Enter key to get the result.
- Reuse: Quickly insert complex formulas, charts and anything that you have used before; Encrypt Cells with password; Create Mailing List and send emails..
- Super Formula Bar (easily edit multiple lines of text and formula); Reading Layout (easily read and edit large numbers of cells); Paste to Filtered Range..
- Merge Cells/Rows/Columns without losing Data; Split Cells Content; Combine Duplicate Rows/Columns..
- Prevent Duplicate Cells; Compare Ranges..
- Select Duplicate or Unique Rows; Select Blank Rows (all cells are empty); Super Find and Fuzzy Find in Many Workbooks; Random Select..
- Exact Copy Multiple Cells without changing formula reference; Auto Create References to Multiple Sheets; Insert Bullets, Check Boxes and more..
- Extract Text, Add Text, Remove by Position, Remove Space; Create and Print Paging Subtotals; Convert Between Cells Content and Comments..
The Best Office Productivity Tools
How to calculate elapsed time/days/months/years between two datetimes in Excel?
Super Filter (save and apply filter schemes to other sheets); Advanced Sort by month/week/day, frequency and more; Special Filter by bold, italic..
- Combine Workbooks and WorkSheets; Merge Tables based on key columns; Split Data into Multiple Sheets; Batch Convert xls, xlsx and PDF..
- More than 300 powerful features. Supports Office/Excel 2007-2019 and 365.
- Supports all languages. Easy deploying in your enterprise or organization.
- Full features 30-day free trial. 60-day money back guarantee.
Enable tabbed editing and reading in Word, Excel, PowerPoint, Publisher, Access, Visio and Project.
Open and create multiple documents in new tabs of the same window, rather than in new windows. Increases your productivity by 50%, and reduces hundreds of mouse clicks for you every day!
This comment was minimized by the moderator on the site. This comment was minimized by the moderator on the site. This comment was minimized by the moderator on the site.
This comment was minimized by the moderator on the site. Hello, this was very useful - thank you! How would I go about figuring the average amount of elapsed days?
The following diagrams show how to solve an elapsed time problem using a number line. Scroll down the page for step by step solutions on how to find the elapsed time.
Elapsed Time: How to Solve Elapsed Time on a Number LineHow to find out how much time has elapsed by using a number line?
Example:Emily had soccer practice after school today.
Examples of Calculating Elapsed Time
The green clock shows what time practice began. The yellow clock shows what time it ended. How much time did Emily spend in soccer practice today? Calculating Elapsed TimeCalculate the time interval between two given times, and also the time before or after a given time, knowing the duration.
Elapsed Time - Number LineHow to find elapsed time on a number line?
|Start Time||Minutes Until Next Hour||Number of Hours Between||Minutes Until End Time||End Time||Total Elapsed Time|
|06:50||10 minutes until 07:00||3 hours from 07:00 to 10:00||30 minutes until 10:30||10:30||3 hours 40 minutes|
|09:30||30 minutes until 10:00||5 hours from 10:00 to 15:00||25 minutes until 15:25||15:25||5 hours 55 minutes|
|10:45||15 minutes until 11:00||8 hours from 11:00 to 19:00||32 minutes until 19:32||19:32||8 hours 47 minutes|
|08:59||1 minute until 09:00||11 hours from 09:00 to 20:00||57 minutes until 20:57||20:57||11 hours 58 minutes|
|05:19||41 minutes until 06:00||17 hours from 06:00 to 23:00||3 minutes until 23:03||23:03||17 hours 44 minutes|
Elapsed Time Using Subtraction
Try the free Mathway calculator and problem solver below to practice various math topics. Try the given examples, or type in your own problem and check your answer with the step-by-step explanations.
We welcome your feedback, comments and questions about this site or page.
The Formula for Calculating Elapsed Time
Please submit your feedback or enquiries via our Feedback page.
Elapsed Time on a Number Line
To work out elapsed time on a number line, write the start time on the left of the line and the finish time on the right of the line. Write all of the hours in between these times on the number line. Work out the minutes from the start time to the first hour and add this to the number of minutes from the last hour until the finish time. Count the number of whole hours in between.
For example, use a number line to find the elapsed time between 10:50 and 11:43.
First count on 10 minutes to get to 11:00 and then count on 43 minutes to get to 11:43.
In total, the elapsed time is 53 minutes.
Elapsed Time Word Problems
Here are some elapsed time worded problems.
To solve word problems with elapsed time, identify the start and finish times. Write these times at each end of a number line. Find the minutes from the start time to the next hour and from the final hour until the finish time. Count the hours in between.
For example, “I start my homework at 18:30 and finish it at 19:13. How long did it take to complete it?”
There are 30 minutes from the start time of 18:30 to the next hour and there are 13 minutes from 19:00 until 19:13.
The total minutes spent on the homework is 30 + 13, which equals 43 minutes.
Here is another word problem involving calculating elapsed time.
“The bus leaves the station at 07:50 and arrives at its destination at 11:23. How long did the journey take?”
There are 10 minutes until the next hour of 08:00 and there are 23 minutes from 11:00 until 11:23.
In total, 10 + 23 = 33 minutes.
There are also 3 hours between 08:00 and 11:00.
The total elapsed time is 3 hours and 33 minutes.
Now try our lesson on Negative Numbers on a Number Line where we learn about negative numbers.